Hoe kun je meer dan 200.000 euro op je vliegopleiding besparen? Meer besparen dan een reguliere vliegopleiding in Nederland kost? Kan dat? Ja dat kan! Lees verder.
[bg_faq_start]
Het verleden
Helaas zijn de meeste airlines gestopt met het vergoeden van de typerating voor b.v. de Boeing 737 en de Airbus A320. En sommige maatschappijen zoals Ryanair vragen je zelfs te betalen voor je line training en assessment. De kosten voor een typerating liggen tussen de 20.000,- en 40.000,- euro.Reiskosten en levensonderhoud gedurende je vliegopleidingVoor de duur van je pilotenopleiding in het buitenland moet je tenslotte wonen, reizen en eten.
Niet kunnen werken/studeren naast je vliegopleiding in het buitenland
Waar je in NL nog werkstudent kunt worden of een tweede studie kunt doen vervallen deze opties in het buitenland. |
Rente
De rente over een lening voor een opleiding tot piloot van pakweg 150.000 euro met 6% rente bedraagt maar liefst 9.000,- euro per jaar. Dit is vergelijkbaar met een hypotheek voor een huis waardoor je totale restschuld al tijdens je studie snel toeneemt.
Ervaringsuren
Na je studie aan een flight academy moet je niet denken dat je met 200 vlieguren zomaar aangenomen wordt bij een airline. Je zult in de meeste gevallen ervaring moeten opdoen, bijvoorbeeld als vlieginstructeur. Ook kan het nodig zijn dat je tijdelijk een andere baan ter overbrugging aanneemt. Dus deze beginjaren zijn geen aflossingsjaren. Je begint te begrijpen waar we heen willen. Het is van belang je studieschuld zo laag mogelijk te houden.
Verzekeringen
Denk aan z.g. “loss of license” verzekeringen als je onverhoopt je vliegbrevet verliest of niet kan behalen (studie niet halen, medische gronden), een levensverzekering, (als je mocht komen te overlijden wil de bank toch erg graag haar centjes terugzien) en een ziektekostenverzekering. Ook wil de bank graag dat je aflossingen in een polis stopt om kapitaal op te bouwen zodat het debiteurenrisico lager wordt. Alles bij elkaar kunnen deze kosten oplopen tot 12.000 euro tijdens je studie.
Landingsgelden
Deze zijn in NL in vergelijking met het buitenland zeer hoog. 10-60,- euro per landing. Je landt 300+ keer tijdens een ATPL traject. Deze kosten worden vaak buiten de offertes gehouden..
Het heden
Door het voorgaande is het in Nederland normaal geworden om extreem hoge prijzen te vragen voor vliegopleidingen in vergelijking met de ons omringende landen. Men leeft simpelweg nog in het verleden, een beetje zoals een huiseigenaar die denkt zijn huis nog steeds te kunnen verkopen voor de prijs van 2007…
De toekomst
Door de introductie van de Euro en de pan-Europese EASA regelgeving is het nu zeer goed mogelijk de internationale concurrentie te vergelijken. Door het dichtdraaien van de geldkraan bij de ABN-AMRO voor vliegopleidingen door de overheid dalen de prijzen sterk in Nederland en gingen er veel vliegscholen failliet. Let dus heel goed op waar je je geld heen brengt!
[bg_faq_end]
Wat betekent dit nu allemaal voor jou, de student?
Hieronder vergelijken we de totale restschuld van een reguliere vliegschool met die van het Executive Flight Academy programma. En.. de resultaten zijn spectaculair!
[bg_faq_start]
Je netto besparing bij Executive Flight Academy
Je netto besparing in geval van een ATPL studie bij de Executive Flight Academy bedraagt al een forse 75.000 euro. (gemiddeld 130.000,- bij een reguliere school minus 56.000,- bij ons.
Je bruto besparingen bij Executive Flight Academy
Je bruto besparingen na gecumuleerde rentelasten en aflossingen, verzekeringen etc. over 8 jaar na het einde van je studie zijn bijna 100.000 euro!! (172.497 min 79.844) Zie de tabellen hieronder…
Echter de lening is na 8 jaar nog lang niet afgelost en loopt 20 jaar. De verschillen zijn uiteindelijk na 20 jaar dus dubbel zo groot
Restschuld prognose student reguliere vliegschool
Aannames: Aflossen 500,- p/m meteen na de studie. 400,- p/m kamerhuur in het buitenland. 600,- p/m additionele kosten levensonderhoud buitenland. 12.000 Euro kosten van verzekeringen voor lening/studie bij bank. Inkomen na studie 1500 p/m.
Restschuld prognose student Executive Flight Academy
Aannames: Aflossen 500,- p/m meteen na de studie. Geen kamerhuur in het buitenland. Geen extra kosten levensonderhoud buitenland. Geen kosten van verzekeringen. Inkomen na studie 1500 p/m.Bron: © www.qrioz.com/airwork Als je zelf individuele prognoses wilt maken dan is dit een perfecte tool.
[bg_faq_end]
Conclusies
- De totale reguliere bruto opleidingskosten in NL zijn door verblijf buitenland, verzekeringen, typerating en landingsgelden ruwweg 50% hoger dan de netto aangeboden opleidingskosten.
- De totale bruto opleidingskosten na 20 jaar rente op rente effecten verdubbelen de kosten hierna nog eens. Houd dus je studieschuld zo laag mogelijk.
- Train niet via een reguliere NL flight academy.
- Leen zoveel mogelijk bij je ouders/bekenden of via een verhoging van de hypotheek.
- Blijf werken naast je studie.
- Als het kan, blijf dan gewoon bij je ouders/partner wonen.
Dit is nog niet het hele verhaal. Er zijn nog veel meer financiële onderwerpen zoals b.v. de fiscale aftrekbaarheid voor jou of je ouders zodat je de fiscus kunt laten meebetalen aan je vliegbrevet. Het inboeken van de trainingsbedragen als inkoop omzet in een bedrijf kan ook grote fiscale voordelen bieden.
Meer weten? Maak een afspraak voor een intake.
This post is also available in: Engels
Volg ons